16 Ağustos 2016 Salı

Toz Zencefilin Faydaları



Taze zencefili biliyorsunuzdur. Zaman zaman pazarların baharat bölümünde gördüğünüz o tuhaf egzotik kök. Toz zencefil de aslında bu kökün kuru halinden başka birşey değil. Kök olarak pazara sürülecek zencefil ile toz haline getirilecek olanlar daha tarlada birbirinden ayrılıyor. Kök olarak kalacaklar ekildikten ortalama 6 ay sonra sökülüyor. Böylece taze kalıyorlar. Kaderinde toza dönüşmek olan zencefiller ise yaklaşık iki ay daha toprakta kalıp olgunlaşıyor. Toplanan zencefil kökleri kurutma işlemine giriyor. Kök zencefil sadece bir gün güneşte kuruyup dağıtıma gönderiliyor. Toz zencefil üretmek için ise olgunlaşmış kökler yaz ortasında bir hafta boyunca Hindistan güneşinin altında cayır cayır adeta pişiyor. Bazen devreye bu iş için yapılmış özel fırınlar da giriyor. Sonuçta adeta taşlaşmış ve sudan eser olmayan zencefil yığınları bir güzel ezilip toz haline geliyor. Baharat reyonundaki o bej renkli zencefilin hikayesi işte bu.
Toz zencefil gerek kullanımın pratik oluşu gerek de zencefilli kurabiye gibi birçok lezzetli tarifte yerinin olması açısından bence zencefil tüketmek ve zencefilin faydalarını tecrübe etmek isteyenlerin ilk tercihi olmalı. Toz zencefilin kullanımı gerçekten tarçın kadar kolay. Eğer bu şifalı tozu neye katacağınıza dair aklınıza hiçbir şey gelmiyorsa bir bardak sıcak sütü ısıtın ve zencefilli süte katın. Zencefilli sütün faydaları, öksürüğü gidermesi, boğazı rahatlatması ve hastalık sonrasında vücutta oluşan zayıflığı ortadan kaldırmasıdır.
Toz zencefil hazır olarak bir marketten alınabilir ve size birkaç hafta yetecek bir paket toz zencefil 2-3 liradan daha çok tutmayacaktır. Hazır toz zencefili satın almak benim de her zaman tercih ettiğim en pratik yöntem ama mutfak maceralarını sevenler ve el becerilerini konuşturmak isteyenler için kendi toz zencefilini üretme seçeneği de bir köşede duruyor. Şimdi evde taze zencefilden nasıl toz zencefil yapacağınızı anlatacağım ama bir uyarı yapayım. Bu anlatacaklarımı şahsen hiç uygulamadım ve evde yapacağınız zencefil tozunun marketten aldığınız gibi kuru ve ince olacağını ve hatta "toz" olacağını bile garanti edemem. Tavsiyem her zaman zencefili toz olarak satın almak. Şimdi mutfak maceraperestleri için olan bölüm başlıyor.
İlk olarak taze zencefil kökleri çok çok iyi yıkıyoruz ki toz haline getirdiğimiz şeyin içinde toz toprak olmasın. Sonra küçük parçalar halinde kıyıp tercihen güneşte sabahtan akşama birkaç gün üstüste kurutuyorsunuz. Mevsimlerden kışsa, sıcak bir ilde yaşamıyorsanız yada balkonunuz yeterli güneş almıyorsa bu adımı zorunlu olarak atlamak durumundasınız. Güneşte kurutmayı atlamak neticede elde edeceğiniz baharatın daha az otantik olmasına yol açsa da hala başarı şansınız hala yüksek çünkü zaten Türkiye'de taze zencefil Hindistan'daki gibi sadece güneşte kurutulabileceğini düşünmemiştik. İkinci aşamada düşük ısıda bir fırın yada daha iyisi bir gıda kurutucu devreye giriyor. Bu aşama verebileceğim çok ipucu yok. Zencefili kemik gibi kupkuru yapmak elinizin altındaki araçların maharetine ve sizin becerinize kalmış. Son aşama bence en zoru. Kupkuru olmuş zencefili toza dönüştüreceksiniz. Bu işi doğrayıcıyla yapabildiğini iddia edenler var ama ben bundan tam olarak emin olamadım. Belki mutfak robotunun o ucunda çok keskin ve küçük bıçaklar olan başlığı işinizi görebilir. Bir başka seçenek ve benim tavsiye edeceğim yöntem ise kuru zencefil parçalarını kahve öğütücüye atmak. Kahve öğütücü işinizi görecektir. 
Toz zencefilin faydaları neye kattığınıza göre biraz farklılık gösterse de asıl olarak zencefil olmasından kaynaklanan yararları öne çıkıyor. Bu yüzden, zencefilin faydaları nelerdir, ona bakmak lazım. Zencefil herşeyden önce mide bulantısına çare olarak kullanılagelmiş bir sindirim sistemi düzenleyicisi. Ayrıca yediklerinizden aldığınız kaloriyi azaltarak kilo almanın önüne geçiyor. Zencefil bunu yaparken fazla kalorileri ısıya dönüştürüyor yani vücut ısısını artırıyor. Toz zencefili kullanmanın en iyi yollarından birisi ballı zencefil hazırlamak. Kaliteli bal kullanılarak hazırlanan ballı zencefilin faydaları ise soğuk algınlığına iyi gelmesi ve enfeksiyonları ortadan kaldırması.