Zencefilin iki çeşidi var: Taze kök zencefil ve kurutulmuş toz zencefil baharatı. Toz zencefil diğer baharatlara nazaran suda ve karışımlarda daha zor eriyen hatta hiç erimeyen bir toz. Lifli bir yapısı var ve sebzemsi birşeyin parçalanmasıyla yapıldığı çok belli. Sıcak bir bardak zencefilli süt içtiğinizde zencefil taneciklerini çiğnemek mümkün oluyor ve çok beklerseniz zencefil taneleri sütün dibine çökebiliyor. Bununla birlikte tadını ve aromasını kolayca dışarı veriyor ve zencefili eklediğiniz karışıma farklı bir tat katmaktan geri durmuyor. Kök zencefil ise biraz daha keskin tatlı ve baharattan çok sebzeye benzeyen bir formatta karşımıza çıkıyor. Taze zencefil doğrudan yemeklere katılıp kaynatılarak yada kızartmaların yanına eklenerek tat veriyor. Taze zencefilin miktarını fazla abartmamak gerek çünkü çok acı olabiliyor. Eğer zencefilin acısı bana dokunmaz diyorsanız, gene kök zencefilden apılan zencefil shot, diye bir seçenek de mevcut. Taze zencefil ile yapılan güzel bir içecek ise zencefil çayı.
Toz zencefilin faydaları ile taze kök
zencefilinkiler arasında bir fark olup olmadığını sorarsanız ilk önce ikisinin
kimyasal yapısında küçük bir takım farklar olduğunu belirtmemiz gerek. Topraktan
yeni toplanmış taze zencefil köklerinde bilim adamlarının gingerol adını
verdiği organik bir bileşik bulunur ve genel olarak zencefilin faydaları ve
şifalarından bu bileşik sorumludur, diyebiliyoruz. Taze zencefil toza
dönüştürülmeden önce kurutma işleminden geçirilirken adeta sıcakta kavrularak
içindeki bütün suyun uçup gitmesi sağlanıyor. Gingerol molekülleri de bu yoğun
ısıtma işleminden payına düşeni alıp değişime uğruyor. Bu yüzden kuru toz
zencefilde gingerol neredeyse tamamen kaybolup yerini zingeron ve şogaol adlı
iki başka bileşiğe bırakıyor. Bu ikisi de aslında gingerolden türeyen maddeler
ve gerek yapı gerekse vücuttaki etkileri açısından çok büyük bir farkları yok. İşte
bu yüzden kök zencefil ile toz zencefilin farkı sorusuna verebileceğimiz yanıt
şu: Faydaları ve etkileri açısından çok küçük bir fark var ama bu bilim
adamlarının bile ilgisini çekecek kadar bile bir şey değil zira araştırma
sonuçları da toz zencefil ile taze zencefilin sağlığa aynı etkileri yaptığını
gösteriyor. Öyle ise bu etkiler nelerdir?
Zencefili sağlığa yararlarını saymaya
başlayınca ilk sıraya yerleşecek olan her zaman rakipsiz olarak mide
bulantısına iyi gelmesidir. Artık zencefille özdeşleşmiş olan bulantıyı kesme
özelliğini küçük bir miktar zencefil tükettiğiniz de bile farkedersiniz.
Zencefili tedavi amaçlı kullanan en eski insanlardan bu yana istisnasız mide bulantısı
geçirme etkisi her seferinde gösteren mucize kök zencefilin bu faydası bilimsel araştırmalar ile de defalarca ortaya konmuş bulunuyor. İster suyunu sıkın,
ister çay yapın, ister balla karıştırın, zencefil araba tutması, deniz tutması,
hamilelik ve öteki sebeplerden olan bulantılara doğal bir çözüm oluşturuyor.
Herhangi bir gazetenin sağlık sayfasını
açsanız ilk karşınıza çıkacak haber kanseri önleyen yeni bir bitkinin
keşfedildiğidir. Gerçekten bugünlerde kanser mucize çare haberleriyle o kadar
çok karşı karşıya geliyoruz ki zencefilin de kanseri önlediğini söylemeden önce
insan biraz duraklıyor. İşin gerçeği şu ki zencefil kanser oluşumunu
engellemekten başlayıp mevcut kanser hücrelerini öldürmeye kadar her aşama da
kanserin karşısına dikilen bir bitki. Bu açıdan tek eksiği ise zencefildeki
anti-kanserojen maddelerin sindirim sisteminde çok iyi emilmemesi. Bu yüzden
vücudun genelindeki zencefil derişimi çok yüksek olmuyor. Ancak bağırsaklar
başka. Zencefili yediğinizde doğrudan bağırsaklara etki ediyor ve en iyi
önlediği kanser çeşidi de kolon kanseri.
Tıpkı kanser gibi zayıflama da medyada
çok yer alan, popüler ama yalan yanlış bilgilere de çok açık bir konu. Zencefil
bu zayıflama alanında da uydurma değil gerçekten etkili bir bitki olarak
faydalarına bir yenisi eklemiş. Zencefil ile zayıflamak için onu yemeklerinize
katabilir yada yemekten sonra bir bardak zencefilli bitki çayı içebilirsiniz. Kas
geliştirmeyle ilgilenenler ise zencefilli sütün faydalarını bizzat görmek
isteyebilirler. Zencefili nasıl tüketirseniz tüketin, zayıflamaya bir faydası
olmasını istiyorsanız o sırada yeni yemek yemiş olmanız gerekli. Çünkü
zencefilin zayıflamaya faydası mideye indirdiğiniz kalorileri daha
midenizdeyken yakmasından geçiyor. Yemekle birlikte veya yemekten sonra alınan
zencefil yemeklerden kana geçen kalori miktarını yüzde 10-15 civarında
azaltabiliyor. Eğer zencefil çayını içtiğinizde mideniz boşsa tabi ki bu etkiyi
göremiyorsunuz.
Zencefilden faydalanmak için lezzetli ve
kolay bir yöntem ballı zencefil hazırlamak. Bunu yaparken bala kattığınız
zencefil oranını ilk önce az tutun çünkü alışık olmayanlara biraz acı
gelebilir. Süte katarak veya limonla birlikte çayını yaparak ballı zencefilin faydalarını siz de hissedebilirsiniz.