17 Ağustos 2016 Çarşamba

Zencefilli Sütün Faydaları



Mutfağınızda toz zencefil bulunuyorsa ve bu süper faydalı baharatın şifalarından nasibinizi almak için bir gün daha beklemeye sabredemeyecekseniz, zencefilden ağız tadınıza hitap edecek ama hazırlanması da çok zaman almayan bir ara öğün yaratmanın vakti gelmiş demektir. Mutfak tecrübesi engin olanlar veya anasında aşçı olarak doğmuşlar için bu büyük bir problem olmasa gerek. Ama kepçe ile spatulanın farkını zor bilen ve zencefil ile yapılan hiçbir yemekten haberi olmayanlar için de bir çözüm var. Zencefil tutkunlarının acele durumlarda başvurduğu çözüm olan zencefilli sütten söz ediyoruz.

Zencefili süte katarak içmek hem toz zencefilin faydalarını en kolay yoldan görmenin bir yoludur hem de kendi başına da çok besleyici bir gıda olan sütü daha lezzetli ve ilginç bir içecek haline getirir. Doğrusu kaliteli bir protein deposu olan sütü yeterince tüketmediğimiz bir gerçek. Bir büyük bardak süt yaklaşık 7 gram vücudunuzda kullanıma hazır protein içerir. Eğer içtiğiniz keçi sütü ise o zaman proteinin kalitesi daha da yüksek olur. İster keçi ister inek sütü için, protein dışında D vitamini, B12 vitamini ve kalsiyum gibi öyle her gıdadan alamayacağınız ender bulunan ama çok gerekli vitamin ve minerallerden oluşan bir kokteyl içmiş gibi olursunuz. Böyle olduğu halde bu muhteşem içeceği bir sebepten dolayı içmiyoruz. Tadı çok yavan. Gerçekten süt içmek, çoğumuz için tek düze bir yağ tadına boğulmanın ardından gelen şişkinlik ve uyuklama demektir. Bir tatlı kaşığı zencefil bu durumu değiştirebilir.

Zencefilin tadını bilmeyenler için nasıl bir baharat olduğundan biraz söz edelim. Zencefili en iyi tanımlayacak kelime “aromatik”. Aromatik, keskin ama hoş bir kokusu ve tadı olan şey demektir. Zencefilin tadı acımsı ama biberden kesinlikle farklıdır. Mideyi hiçbir şekilde rahatsız etmeyen zencefilin faydası aslında esas olarak mideyedir. Zencefil, çok yaygın bir problem olan sütten kaynaklanan şişkinlik, gaz ve mide bulantılarını engeller. Bu yüzden süt içmeyi sevmeyenler zencefilli süte bayılacaktır. Zencefilli süt çok hafif acı ve ferahlatıcı bir aromaya sahip olur. Zencefilin hoş kokusu ise sütün bayıcı yağ kokusunu iyi maskeler. Böylece sütün sizi rahatsız edebilecek bütün yönleri içine kattığınız bir kaşık baharat ile dengelenmiş olur.

Süte kattığınız zencefilin faydaları kuşkusuz sütü güzelleştirmesiyle ilgili değil. Zencefil kendi başına da vücudu birçok hastalığa karşı koruyucu özellikleri olan bir tür bitkisel antibiyotiktir. Zencefilin özellikle mide ve bağırsakta kanser oluşumuyla savaştığı yönünde her geçen gün yeni bir araştırma sonucu bilim adamları tarafından bize sunuluyor. Beyin hücrelerinin harekete geçirerek zihni açan zencefil yağ rezervlerinizin de enerjiye dönüşerek kilo vermenizi ve zinde olmanızı sağlıyor. Özellikle unutkanlık yaşıyorsanız zerdeçal ile birlikte zencefili de deneyebilirsiniz. Bunun dışında zencefil ile kalp sağlığı ve kolesterolün azalması arasında da bir bağlantı olabileceği iddiaları var. Son olarak özellikle tarçın ile birlikte kullanıldığında zencefil şekerin yükselmesini önlüyor.

Yazımızın başından beri zencefilli sütü övüp durduk ama bunu nasıl hazırlayacağınızı anlatmadık. Zencefilli sütün başlıca iki çeşidi vardır: Sadece zencefilli süt veya zencefilli ballı süt. Benim tercihim ve size de tavsiye edeceğim ballı olanıdır çünkü hem çok daha lezzetli oluyor hem de kendisi de şifalı bir ürün olan bal devreye girince zencefilin etkileri de katlanıyor. Yapılışı gayet basit. Bir çorba kaşığı kaliteli bal ile bir çay kaşığı toz zencefili karıştırın. Ballı zencefilin faydası kendi başına da kayda değer. Bunu hergün kaşıklayıp yutsanız ne öksürük kalıyor ne grip, ne alerji. Enerji veren bu karışım soğuğa dayanıklı olmanızı ve çabuk üşümemeyi sağlıyor. Ballı zencefili süte katmak ise bambaşka bir tecrübe.